Νικήτας Νικητάκος
Καθηγητής, Τμ. Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, διευθυντής του Εργαστηρίου ‘Νεων τεχνολογιών στην Ναυτιλία τις Μεταφορές και την Νησιωτική Ανάπτυξη’, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Χίος
Ο Καθ. Νικήτας Νικητάκος είναι πτυχιούχος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων –Τμ. Μηχανικών (1980) και Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά (1986). Έχει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών (M.Sc.) στην επιστήμη του Μηχανικού Η/Υ (1989) και στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά (1988) από το Naval Postgraduate School USA . Είναι επίσης απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Αμύνης (1999) Το 1996 αναγορεύτηκε Δρ. Μηχ. του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ. Έχει 25ετή προϋπηρεσία σαν αξιωματικός του ΠΝ όπου παραιτήθηκε το 2000 (Πλοίαρχος Π.Ν. .ε.α.) μετά την εκλογή σαν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου (Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών στην Χίο).. Έχει τιμηθεί από διάφορους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς για τα ερευνητικά αποτελέσματα της ομάδας του σε θέματα ανανεώσιμων πηγών και βιώσιμης ανάπτυξης Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Είναι επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Shanghai Maritime University, Hangzhou Dianzi της Κίνας και ΑΜΕΤ Ινδιών.
Εισήγηση: Λιμάνι Μηδενικών Ρύπων
Τα λιμάνια αποτελούν βασικό στοιχείο στην έννοια της πράσινης εφοδιαστικής αλυσίδας που αποτελεί στις μέρες μας κύρια καινοτομία. Η έννοια του λιμανιού μηδενικών ρύπων που παρουσιάζεται αναφέρεται σε λιμάνι που τροφοδοτείται κύρια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με σκοπό να εξυπηρετήσει τους νέους κανονισμούς που αφορούν την ψυχρή τροφοδότηση (παροχή ρεύματος σε πλοία από την ξηρά) και που αναμένεται να αποτελέσει καθοριστική κανονιστική διάταξη του ΙΜΟ για τα επόμενα χρόνια για μείωση εκπομπών στα λιμάνια. Παρουσιάζεται σειρά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με εφαρμογή στο πλοία και την λειτουργία των λιμένων. Παρουσιάζεται η διάταξη ενός έξυπνου δικτύου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παρακολούθηση και την ρύθμιση των ενεργειακών δεδομένων καθώς και σχετικοί αλγόριθμοι.